Бръснене или кола маска – кой е по-добрият метод за обезкосмяване?

Решихме да изправим двата метода един срещу друг и да видим кой ще победи!

автор: Мария  |   |  преглежадания: 2105
Бръснене или кола маска?
Когато става дума за обезкосмяване, обикновено се стига до един основен въпрос - скубане или бръснене.

Дали кола маската е по-подходяща, защото се справя с проблема от корена, или пък бръсненето е по-добрият избор, защото върши същата работа, но без излишна болка и дискомфорт?
Решихме да изправим двата метода един срещу друг и да видим кой ще победи!

КОЛА МАСКА
БРЪСНЕНЕ
Достъпност

Кола маската обикновено изисква да си запишеш час и да отидеш до козметичен салон. Имайки предвид графика на повечето дами, това не е най-удобният вариант откъм време и организация. Да не говорим за всичките лентички, пудри, лосиони и парещия дискомфорт от кола маската.

Всичко, което ти трябва за страхотно гладка кожа, е остра самобръсначка и крем/пяна или гел за бръснене. Бръсненето е изключително лесна процедура и най-важното - случва се за минути и то в собствената ти баня.

Колко време остава гладка кожата

Кола маската издърпва космите от корен, така че те порастват отново след около 3-4 седмици. Уловката е, че растейки, те стават все по-видими. Което намалява периода от време, в който можеш да се насладиш на гладка кожа, до… 10-ина дни. Ако имаш късмет.

Бръсненето отрязва косъмчетата от повърхността на кожата, което означава, че те порастват след около седмица до 10 дни. Известен мит е, че бръсненето причинява по-бърз растеж на космите, но всъщност изглежда така просто защото не са отстранени от корена и съответно времето за растеж е по-кратко. За щастие обаче живеем във време, в което има продукти като Крема за контрол и забавяне растежа на космите от Batist, който постепенно намалява честотата на депилиране.

Как се променят косъмчетата

В рамките на дълъг период от време колата маска подпомага процес, при който космите започват да стават по-тънки и фини, тъй като биват премахвани директно от

фоликула.

Много хора смятат, че заради бръсненето, косъмчетата стават по-плътни, докато реалността е, че те не променят по никакъв начин структурата си. Тази илюзия е причинена от сравнението с колата маска, при която с течение на времето космите изтъняват.

Ниво на болка

Няма две мнения по въпроса - кола маската е агонизиращо болезнена, особено ако не си свикнала. Тъй като лентичките се издърпват в посока, обратна на растежа на косъма, болката е увеличена, а процедурата доста често предизвиква раздразване и почервеняване на кожата, дори и след като приключи.

Бръсненето е абсолютно безболезнено. Ако си внимателна и използваш хидратиращ продукт, като пяна, гел или крем за бръснене, то цялата процедура ще бъде като детска игра.

Продължителност на ефекта

При кола маската съществува тенденция окосмяването да оредява и да става по-тънко с течение на времето.

Както споменахме, бръсненето премахва окосмяването от повърхността на кожата и не засяга корените, което означава, че космите си остават без съществена промяна. Ако все пак искаш да забавиш процеса на растеж, ефективен вариант е да ползваш крем за забавяне и контрол.

Бързина

Кола маската е изтощаващ и дълъг процес. Първо трябва да изчакаш восъка да се загрее до изискваната висока температура, работи се на малки зони, а и както всички знаем - никога не се получава само с едно дръпване на лентичката. Така че когато бързаш или имаш нужда от решение в последния момент, кола маската не е най-надеждният метод.

Бръсненето е перфектно за онези дни, в които се появява някое непредвидено събитие или изненада. Достатъчно е едно докосване по дължината на кожата, за да се премахне цялото окосмяване в тази зона. При положение, че единствените изисквания са самобръсначка и пяна/крем или гел за бръснене, целият процес отнема минути и е изключително подходящ за всекидневна или седмична употреба.

Разходи

Ако си почитател на кола маската, ти препоръчваме да изчислиш колко пари си похарчила за една година за тази процедура. Вероятно ще се изненадаш колко сериозна е всъщност сумата.

Тук инвестицията е само в една самобръсначка и пяна/крем за бръснене. Това е.

Самобръсначката се ползва около 3-4 пъти, а пяната и гела - според потреблението. Но ресурсите, които ще спестиш като време и цена в салона, далеч надхвърлят разходите за самобръсначки и козметика. В дългосрочен план със сигурност това е по-евтиният вариант, а върши същата работа.

 

Кожни раздразнения

След кола маска обикновено кожата е раздразнена и зачервена. Ако восъкът е прекалено горещ, може да остави белези от изгаряне, както и малки червени пъпчици, които излизат след самата процедура. Освен това много зависи по какъв начин се издърпва лентата - ако е прекалено бързо или в неправилната посока - кожата със сигурност няма да реагира добре и ще се зачерви. А като споменахме дърпане - заради естеството на този метод, има риск с течение на времето кожата да се отпусне.

Ако се изпълнява правилно (с вертикални, а не хоризонтални движения), и ако вече си свикнала на техниката - то бръсненето няма как да предизвика раздразнение на кожата. Тъй като корените са оставени на мира, а самобръсначката не засяга кожата, няма място за притеснение от страна на хората дори с чувствителен епидермис. Отсъствието на неприятно горещи материали също допринася за значително по-спокойното преживяване за деликатната женска кожа. Винаги е добре да я подкрепиш след депилация с нежен лосион - например Batist лосион за след депилация с екстракт от алое и масло от макадамия, или пък олиото с масло от маслина, маракуя и макадамия, които ще успокоят дори и най-нежната кожа.

Хигиена

В евтините козметични салони няма никаква гаранция за хигиената. Но дори в по-добрите салони за красота, често се налага една лента да бъде отлепена и залепена повече от веднъж, което освен, че раздразва кожата, създава и хигиенична заплаха. Следете дали козметичките носят ръкавици и дали стерилизират инструментите и материалите, с които работят.

В собствения ти дом хигиената е изцяло в твоите ръце. При бръсненето е задължително да ползваш своя собствена, остра самобръсначка. Сама се досещаш, че споделените самобръсначки, както и тези, които вече са затъпени или ръждясали, представляват хигиенен риск. Ако разполагаш с топла вода, нова лична самобръсначка и пяна/крем или гел за бръснене, няма да имаш никакви проблеми.

И кола маската, и бръсненето в крайна сметка осигуряват гладка и мека кожа. Въпросът е по какъв начин се стига до този резултат, а в това отношение, според таблицата ни, определено печели бръсненето. Макар че кола маската е стар и изпитан метод, бръсненето се оказва по-бързият и ефективен начин за премахване на досадното окосмяване и е предпочитаният от забързаните градски момичета вариант.